Vad är VST? – musikinspelning.se ger dig förklaringen

Ungefärlig tid att läsa: 2 minuter
VST logo

VST är en förkortning som ofta syns när man tittar på tillägg till de flesta inspelningsprogrammen. Tillsammans med effect, fx, instrument eller som VSTi.

Förkortningen står för Virtual Studio Technology och är utvecklat av Steinberg för att skapa eller behandla ljud på Windows, Mac eller Linux. Med ett VST-tillägg (plugin) får du större möjligheter att göra det du vill med ditt inspelningsprogram.

VST-effekt eller VST-instrument?

Det finns både VST-effekter och VST-instrument. En effekt lägger du till på en ljudkanal och effekten förändrar sedan hur ljudet på kanalen låter.

När det gäller instrument så fungerar programmen olika. I Cubase väljer du själv om du vill ladda instrumentet som en instrumentkanal där du även får midifunktionerna. Du kan också ladda det som ett rackinstrument som du styr från en egen midikanal.

En del plugins är både en effekt och ett instrument, det beror på om du laddar den som en effekt eller ett instrument. Native Instruments Reaktor är ett exempel på en sån kombination.

Vilken VST är bäst?

Den frågan är lika lätt att svara på som när någon frågar vilken artist eller vilken låt som är bäst. Det finns effekter och instrument som är speciellt anpassade för specifika genres. De effekterna eller instrumenten låter bättre i sina rätta genres än vad de gör om de används i andra genres.

Bland de effekter och instrument som följer med när du installerar ditt program hittar du alltid några som du har användning för och några som du inte vill använda.

Jag har skrivit några inlägg med tips till dig som vill komma igång med effekter och instrument:

6 gratis VST-effekter som jag rekommenderar!

6 gratis VST-instrument som jag rekommenderar!

Musikinspelning.se är en sajt med tips till dig som har musikinspelning som hobby eller yrke.  Jag som driver sidan heter Johan Bakke. Jag har en egen studio, spelar som soloartist och i ett band och har över 100 låtar på nätet.

När jag spelar in så använder jag både Cubase och Logic på en MacBook Pro, fram till sommaren 2020 spelade jag in på en PC så jag har kunskaper i båda operativsystemen.

Kontakta mig gärna om du har frågor eller tips på ämnen som jag kan skriva artiklar om. Vill du veta mer om mig, klicka här för mer information.

 

Några länkar på musikinspelning.se är affiliatelänkar, dvs länkar till tjänster eller produkter där jag får provision när du gör en beställning. Jag tjänar några kronor när du klickar på länken och gör en beställning. men jag länkar aldrig till en produkt som blir dyrare om du klickar på min länk än om du beställer direkt från samma företag.

Det du gör när du klickar på länkarna är att du hjälper till att finansiera sidans kostnader, i vissa fall tjänar även du på att använda mina länkar genom att du får rabatt när du klickar.

Här kan du läsa mer om vilka företag jag har affiliatesamarbeten med.

 


Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Musikinspelning.se använder cookies för att förbättra din upplevelse! Fortsätter du använda sidan så accepterar du att vi använder cookies.  Mer information

%d bloggare gillar detta: