Gratis är gott! – 6 gratis VST-instrument som jag rekommenderar!

Ungefärlig tid att läsa: 3 minuter

Det finns många VST-plugins som är gratis, internet är fullt av dom. Många av dom är riktigt bra och användbara, trots att jag har köpt många plugins så använder även jag en del gratispluggar!

Här listar jag 6 gratis VST-instrument som jag rekommenderar, utan någon inbördes rangordning. I slutet på listan ligger länkar till några sidor där du kan ladda ner ännu fler gratis VST-instrument. De har så många bra instrument och därför länkar jag till deras sida så får du själv titta vad som är intressant för dig! 

Alla plugins på den här listan är 64 bit och ska fungera med alla moderna DAW’s.

Dexed

Dexed är en emulering av Yamaha DX7, den klassiska synthen från 80-talet. 

Med Dexed går det att komma riktigt nära originalljudet, jag har också Native Instruments FM8 och tycker att det är väldigt liten skillnad mellan den och Dexed. 

Hade jag bara behövt en DX7-emulator så hade jag varit nöjd med Dexed, den låter riktigt bra!

Du laddar ner den från GitHub: https://asb2m10.github.io/dexed/

 

discoDSP OB-Xd

Som du kanske hör på namnet så emulerar OB-Xd från discoDSP en annan klassiker, Oberheim OB-X.

Du laddar ner OB-Xd från discoDSP: https://www.discodsp.com/obxd/

Helm

Matt Tytel heter programmeraren bakom Helm, den emulerar inte någon klassisk synth men har funnits i så många år så Helm börjar bli en klassisk VST-synth.

Helm är gratis, det är inget krav att du betalar för synthen men varje gång du öppnar Helm får du se ett meddelande där Matt Tytel ber dig att donera en valfri summa.

Du laddar ner Helm från https://tytel.org/helm/

ML PG8X

Martin Lüders ML PG8X är ytterligare en emulering av en klassisk 80-talssynth, Roland JX-8P.

Du laddar ner den från Martins sida: https://sites.google.com/site/mlvst0/

TAL-Noisemaker

TAL-Noisemaker är en ny och förbättrad version av Togu Audio Line’s Elek7ro. Jag själv tycker att Elek7ro är enklare att använda, eftersom den inte längre uppdateras så tipsar jag om den nyare versionen.

Ladda ner TAL-Noisemaker här: https://tal-software.com/products/tal-noisemaker

u-he Tyrell N6

Tyrell N6, från tyska u-he, är en gratis virtuell analogsynth som är riktigt bra. Jag har använt den i många av mina låtar och den är en personlig favorit.

Du laddar ner den från amazona.de: https://www.amazona.de/freeware-synth-tyrell-n6-v3-03/

Fyra sidor med många bra VST-instrument

Full Bucket Music

Full Bucket Music har många bra VST-instrument, så många så jag länkar till deras sida istället för att välja ut några favoriter. Jag använder flera av deras instrument regelbundet, t.ex Mono/Fury (emulering av Korg Mono/Poly), SequencAir (en step sequencer som VST-plugin) eller FB-3300 (emulering av Korg PS-3300).

https://www.fullbucket.de/music/vst.html

 

Alan ViSTa

Alan ViSTa är en annan tillverkare som har många intressanta instrument. Till skillnad från de tidigare i listan har Alan ViSTa inga synthar, på den här länken hittar du några lite mer ovanliga akustiska instrument.

http://www.alanvista.com/

 

Versilian Studios Chamber Orchestra 2 Community Edition

En hel symfoniorkester i en gratis VST-plugin? 

Nej, faktiskt inte i en VST-plugin. Orkestern är uppdelad i flera plugins men den är gratis. Med tanke på kostnaden (gratis!!!) så låter den riktigt bra!

https://vis.versilstudios.com/vsco-community.html

 

Native Instruments Komplete Start

Det sista tipset är inte bara ett instrument, det är ett bibliotek med många olika ljud! Med Komplete Start får du över 6 Gb med instrument, effekter och annat som är bra att ha till musikproduktion.

https://www.native-instruments.com/en/products/komplete/bundles/komplete-start/

Musikinspelning.se är en sajt med tips till dig som har musikinspelning som hobby eller yrke.  Jag som driver sidan heter Johan Bakke. Jag har en egen studio, spelar som soloartist och i ett band och har över 100 låtar på nätet.

När jag spelar in så använder jag både Cubase och Logic på en MacBook Pro, fram till sommaren 2020 spelade jag in på en PC så jag har kunskaper i båda operativsystemen.

Kontakta mig gärna om du har frågor eller tips på ämnen som jag kan skriva artiklar om. Vill du veta mer om mig, klicka här för mer information.

 

Några länkar på musikinspelning.se är affiliatelänkar, dvs länkar till tjänster eller produkter där jag får provision när du gör en beställning. Jag tjänar några kronor när du klickar på länken och gör en beställning. men jag länkar aldrig till en produkt som blir dyrare om du klickar på min länk än om du beställer direkt från samma företag.

Det du gör när du klickar på länkarna är att du hjälper till att finansiera sidans kostnader, i vissa fall tjänar även du på att använda mina länkar genom att du får rabatt när du klickar.

Här kan du läsa mer om vilka företag jag har affiliatesamarbeten med.

 


Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Musikinspelning.se använder cookies för att förbättra din upplevelse! Fortsätter du använda sidan så accepterar du att vi använder cookies.  Mer information

%d bloggare gillar detta: