Hur kommer man framåt i musikbranschen? – 7 tips från musikinspelning.se

Ungefärlig tid att läsa: 5 minuter

”Hur kommer man framåt i musikbranschen?”, en fråga som många ställer sig idag. Det finns nog ingen som har det rätta svaret. I det här inlägget försöker jag ge dig några tips som kan göra så du går framåt.

Att visa upp vad man kan inom musik har aldrig varit lättare än det är idag.

Det gäller oavsett om du är musiker, musikproducent, DJ eller en kombination av de tre. Det gör det både lättare och svårare att synas och höras, något som är viktigt för att gå framåt.

Alla kan ladda upp sina låtar på nätet, i princip utan någon kostnad. Det betyder att ingen har någon mer fördel än någon annan!

Hur ska man då göra för att gå framåt i musikbranschen? Här är några tips!

Släpp ny musik, sprid den och visa upp att du finns regelbundet

Det är inte så stor skillnad på hur du väljer att släppa din musik. Välj själv om du vill släppa på Spotify, YouTube, Soundcloud eller någon annan musiktjänst. Det viktiga är att du släpper ny musik regelbundet och sprider musiken.

Spelar du musik som funkar bäst live så gör allt du kan för att få spela live. Filmar du dina spelningar så har du också en möjlighet att lägga upp filmerna på sociala medier!

Här kan du läsa om hur du släpper musik ”gratis” på de digitala musiktjänsterna!

Det också viktigt att du sprider dina gamla låtar på sociala medier.

Tänk dig att du har en 5 år gammal låt som är bra. Under de senaste 5 åren har du nog fått många nya följare. Länkar du aldrig till den gamla låten så kan de nya följarna missa låten helt.

Tro på dig själv och det du gör

En av de viktigaste delarna för att komma framåt är att du visar att du tror på dig själv. Visar du att din musik är bra redan före någon hör musiken så ökar du dina chanser att gå framåt.

Det här är extra viktigt om du kontaktar arrangörer, radiostationer eller andra som du tycker ska intressera sig för din musik. Får din kontakt intrycket att du gör bra musik, redan före den har hört musiken, då är chansen stor att den också lyssnar på dina låtar.

Skapa den musik du själv gillar och vill spela

Eftersom det tar en hel del tid och krävs många timmar i studion eller replokalen innan du börjar gå framåt så är det mycket lättare om du gillar den musik du gör. Jag tänker inte mest på tiden till du börjar tjäna pengar. Det behövs mycket tid för att bara nå en stor publik.

Om du har blivit erbjuden betalda spelningar så menar jag inte att du ska tacka nej till jobbet. Det kanske inte är musik du vill spela, en inkomst är en inkomst och det behöver de flesta.

Jag är sångare och gitarrist i en coverduo som spelar i hela Sverige. Skulle jag få välja att spela mina egna låtar med samma betalning så skulle jag välja mina egna låtar. Ändå tackar jag inte nej till coverjobben, det är jobb som jag har en stor del av min inkomst från.

Tröttna aldrig på att skapa musik

Det viktigaste för att komma framåt är att inte ge upp. Det här är nånting som gäller alla som försöker bygga upp en verksamhet, framförallt i kreativa branscher.

Som jag skrev i det förra tipset, det tar tid att bygga upp en karriär. Om du har målsättningen att i första hand sprida din musik och i andra hand att tjäna pengar på den så ökar dina chanser att lyckas komma framåt.

Testa nya vägar

Det dyker upp nya sociala medier, communities och uppladdningstjänster hela tiden, att skapa ett konto tar några sekunder. Dela din musik överallt där du kan dela den. Är du den första artisten på ett nytt community? Då finns det stora chanser att du hittar nya följare som gillar din musik.

Bestäm dig för en genre och ett språk

Jag vet att det här kan vara svårt. Många svenska musiker spelar in låtar på svenska och på engelska, det är inte så konstigt. En del gillar också att spela in i många olika genres, jag är en som gillar det så jag vet hur det är.

Om man blandar och kör många olika genres så bör man väl nå alla målgrupper? Om man spelar in dansband, metal och hip-hop och gör alla tre stilarna bra så låter det ganska logiskt att alla som gillar dansband, metal eller hip-hop börjar följa dig. Tyvärr fungerar det inte så…

Det är lättare att nå en publik idag om du koncentrerar dig på en genre och ett språk. Någon som gillar metal och bor i England blir troligtvis förvirrad om den börjar följa dig på Spotify efter du har laddat upp en bra metallåt på engelska, om nästa låt du laddar upp är en dansbandslåt på svenska.

Jag tycker att det då är det bättre att du laddar upp låtarna under olika artistnamn, ett bra exempel på en känd artist som har gjort det är Petra Marklund. När hon sjunger på engelska använder hon artistnamnet September!

Lägg upp din musik på alla sociala medier

Det är nog ingen nyhet för de flesta att sociala medier är en väldigt bra väg för marknadsföring idag. Vill du ha störst chans att synas och spridas idag ska du göra en uppladdning till varje tjänst.

Lägg upp en ljudfil på Spotify, Soundcloud och alla andra musiktjänster. Gör också en enkel video med din låt. Ladda upp videon på alla andra sociala medier, t.ex Facebook, Twitter, LinkedIn eller YouTube.

Det behövs inte någon riktig musikvideo till alla låtar. Du kan göra en enkel video med en stillbild som den enda bilden. Den videon får fler visningar på Facebook än om du delar en länk till samma låt på Spotify, YouTube eller Soundcloud.

Facebook, YouTube, Twitter och alla andra sociala medier vill att du ska stanna på deras sida så länge som möjligt. De visar hellre en video som är uppladdad till deras egen server än att visa en länk som flyttar besökaren till någon annan sida.

Det här var de tips jag har för att du ska gå framåt i musikbranschen, har du några andra tips så får du gärna skriva en kommentar!

Musikinspelning.se är en sajt med tips till dig som har musikinspelning som hobby eller yrke.  Jag som driver sidan heter Johan Bakke. Jag har en egen studio, spelar som soloartist och i ett band och har över 100 låtar på nätet.

När jag spelar in så använder jag både Cubase och Logic på en MacBook Pro, fram till sommaren 2020 spelade jag in på en PC så jag har kunskaper i båda operativsystemen.

Kontakta mig gärna om du har frågor eller tips på ämnen som jag kan skriva artiklar om. Vill du veta mer om mig, klicka här för mer information.

 

Några länkar på musikinspelning.se är affiliatelänkar, dvs länkar till tjänster eller produkter där jag får provision när du gör en beställning. Jag tjänar några kronor när du klickar på länken och gör en beställning. men jag länkar aldrig till en produkt som blir dyrare om du klickar på min länk än om du beställer direkt från samma företag.

Det du gör när du klickar på länkarna är att du hjälper till att finansiera sidans kostnader, i vissa fall tjänar även du på att använda mina länkar genom att du får rabatt när du klickar.

Här kan du läsa mer om vilka företag jag har affiliatesamarbeten med.

 


Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Musikinspelning.se använder cookies för att förbättra din upplevelse! Fortsätter du använda sidan så accepterar du att vi använder cookies.  Mer information

%d bloggare gillar detta: