Om att lägga upp en remix på musiktjänsterna

Ungefärlig tid att läsa: 2 minuter

Det finns två olika varianter av det man kallar för remix. En variant där någon spelar in en helt ny version av låten, det rätta ordet för den varianten är cover. Den andra varianten är när en producent använder delar av originalversionen och skapar en ny version. Det är den varianten som är en riktig remix.

I det här inlägget skriver jag om varianten där en producent använder delar av originalversionen och skapar en ny version. Vill du veta mer om att släppa covers så har jag skrivit ett annat inlägg om det.

Remixer är kul men de kan oftast inte släppas på Spotify och andra musiktjänster utan att söka tillstånd.

I det här inlägget förklarar jag hur du ska göra för att släppa en remix offentligt utan att du bryter mot upphovsrättslagarna.

Du behöver tillstånd från låtskrivaren, artisten eller bandet som har gjort originalversionen och den som äger rättigheterna till originalinspelningen. Har du en accapellaversion, lägger på nya instrument och ändrar stilen på låten? Då måste du kontakta artisten och den som spelade in sångspåret före du kan släppa din remix offentligt.

Vem äger rättigheterna till originalinspelningen?

För kända låtar är det oftast skivbolaget som äger rättigheterna. Det kan också vara artisten eller studion/produktionsbolaget som har spelat in låten.

Har du laddat upp en remix till YouTube och tycker att det jag skrev är helt fel?

Jag vet att det går att ladda upp en remix till YouTube utan att söka tillstånd från de som äger rättigheterna till originalinspelningen. Upptäcker den som äger rättigheterna till originalinspelningen att du har laddat upp remixen så kan du oftast inte tjäna några reklamintäkter på din remix.

I bästa fall ligger remixen kvar och den som äger rättigheterna får alla intäkter från remixen. I värsta fall kan hela din kanal bli stängd.

Att göra en remix är ett jättebra sätt att lära sig producera musik. Vill du följa upphovsrättslagen så måste du först ha alla tillstånd, sedan kan du släppa den offentligt.

Min egen remixstory…

Jag har remixat en låt och tvingades ändra namnet på remixen. Det är jag som sjunger på låten. Den är inspelad i min egen studio och den är aldrig utgiven på något skivbolag. Ändå kunde jag inte kalla remixen för en remix!

Låten laddades upp i två olika versioner, en version med ett riktigt band och en remix anpassad för dansgolven.

Jag döpte dansversionen till ”remix”, något som fick distributionsbolaget att säga ifrån om att lägga upp låten! De ville att jag skulle lägga till vem som hade gjort remixen och skicka bevis på att jag hade alla nödvändiga tillstånd. Tillstånden var inga problem, men jag tyckte att det såg dumt ut att skriva ”Johan Bakke – Främling (Johan Bakke Remix)” så istället ändrade jag namnet till ”2018 Dance Version”. Vill du lyssna så finns båda versionerna på Spotify, klicka här!

Musikinspelning.se är en sajt med tips till dig som har musikinspelning som hobby eller yrke.  Jag som driver sidan heter Johan Bakke. Jag har en egen studio, spelar som soloartist och i ett band och har över 100 låtar på nätet.

När jag spelar in så använder jag både Cubase och Logic på en MacBook Pro, fram till sommaren 2020 spelade jag in på en PC så jag har kunskaper i båda operativsystemen.

Kontakta mig gärna om du har frågor eller tips på ämnen som jag kan skriva artiklar om. Vill du veta mer om mig, klicka här för mer information.

 

Några länkar på musikinspelning.se är affiliatelänkar, dvs länkar till tjänster eller produkter där jag får provision när du gör en beställning. Jag tjänar några kronor när du klickar på länken och gör en beställning. men jag länkar aldrig till en produkt som blir dyrare om du klickar på min länk än om du beställer direkt från samma företag.

Det du gör när du klickar på länkarna är att du hjälper till att finansiera sidans kostnader, i vissa fall tjänar även du på att använda mina länkar genom att du får rabatt när du klickar.

Här kan du läsa mer om vilka företag jag har affiliatesamarbeten med.

 


Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Musikinspelning.se använder cookies för att förbättra din upplevelse! Fortsätter du använda sidan så accepterar du att vi använder cookies.  Mer information

%d bloggare gillar detta: